
Nippelitietoa juoruista
Juorut eli kolmiokukat
Juorut ovat runsaslajinen kasvisuku. Huonekasvina juorut ovat nopeakasvuisia ja kaunislehtisiä rönsyileviä amppelikasveja. Helppohoitoinen ja sopeutuvainen juoru on hyvällä kasvupaikalla nimensä veroinen - leviää kuin juoru.


Juorut sopeutuvat hyvin monenlaisiin oloihin; kosteaan ja kuivaan huoneilmaan, paljoon ja vähään valoon ja kaikkiin asuinhuoneissa tavallisiin lämpötiloihin. Juorut viihtyvät parhaiten amppelissa ikkunalla valoisassa paikassa, mutta ei suorassa auringonpaisteessa. Toisaalta ne selviytyvät niukassakin valossa. Värikäslehtisten lajien ja lajikkeiden lehdet muuttuvat vähässä valossa vihreiksi, värinsä säilyttääkseen ne tarvitsevat runsasta valoa. Juorut viihtyvät ravinteikkaassa kukkamullassa. Multa vaihdetaan joka tai joka toinen kevät.
Juorujen suomenkielisiä nimityksiä
Perinteisin huonekasvi on arkijuoru. Arkijuorun lehdet ovat kokonaan vihreät ja kukat valkoiset. Arkijuorusta on jalostettu monia kirjavalehtisiä lajikkeita. Värikkäimpiä juoruja ovat herrasjuoru ja purppurajuoru, joiden lehdet muuttuvat punaisiksi, kun kasvit saavat riittävästi valoa. Herrasjuorun lehdet ovat yläpuolelta vihreät tai vihreän ja vaalean kirjavat, purppurajuorun molemmilta puolin sinertävän punaiset. Purppurajuorun lehdet ovat paksut ja mehevät. Kirjojuorun eli juorukin lehtien yläpinnalla on kaksi vaaleaa juovaa, alapinta on viininpunainen.
Tekstien lähteet: Kekkilä.fi